Совети за одржување на ладна машина за CNC

Температурата, особено во жешките летни месеци, може да има значително влијание врз работата на CNC машинскиот алат.
Зголемените температури во машинскиот алат може да доведат до термичко нарушување, што може да резултира со губење на обликот и прецизноста на обработката.Ова може да доведе до неисправни димензии на делови, прекумерно време на застој и, следствено, намален профит.
Овде споделуваме неколку совети за да ја одржите вашата CNC машина ладна:
1. Ладење на објектот: централизирани HVAC системи или испарувачки ладилници или индустриски вентилатори се најчестите алатки за ладење што се користат во фабриките.
2. Редовно одржување: Следењето на организирана рутинска програма за одржување на CNC машинските алати може да помогне да се спречи поместување на температурата и да се одржат вентилаторите на машините и опремата чисти и одржувани.
3. Употреба на медиум за ладење за време на обработката:Постојат 4 главни типови на медиуми што може да се користат за ладење на алатите и работните парчиња за време на обработката: 1. Воздух (со млаз или проток на воздух) 2. Атомизација 3. Водно ладење 4. Истекување со висок притисок

4. Отстранување на чипови од машината: важно е да се осигура дека се користи ефективен метод за отстранување на чипови.Употребата на ладење под висок притисок со воздух или течности, заедно со подвижни ленти за автоматско отстранување на чиповите, е одличен начин да се задржи температурата на вашата CNC машинска алатка под контрола.

 


Време на објавување: јули-05-2024 година

Оставете ја вашата порака

Оставете ја вашата порака